Ablakmentés felsőfokon

Megjelent: Lakáskultúra magazin 2016/1.


A régebben épült belvárosi polgárházakat tehetős vevők számára, hosszú időre tervezték. A nyílászárókat (ajtókat, ablakokat) is időtálló, tartós anyagból (például: vörösfenyőből), igényes kézi munkával készítették. Megfelelő karbantartással ma is az épület ornamentikájának meghatározó eleme, a lakás esztétikájának alapját képezi. Az elmúlt száz évben a háborúk, majd a központi ingatlan karbantartás rendszere miatt éppen a karbantartás maradt el, vagy szakszerűtlenül végezték. Főleg az időjárás károsításának (eső, ultraibolya sugárzás, fagy) kitett ablakok anyaga sérült. A régebben általánosan használt szerves oldószeres mázak az oldószer folyamatos kipárolgása miatt idővel ridegebbé válnak és zsugorodnak, emiatt megrepedeznek.

Repedezett ablakkeret a kezelés előtt
Repedezett festék a régi ablakkereten

A repedéseken át víz, és farontó gombák jutnak a fába, amelyek úgynevezett barna korhadást okoznak. A gombák a sejtfalak cellulóz tartalmát fogyasztják, és visszamarad a barna színű lignin. A jelentős esztétikai romlás mellett a korhadás hatására a tartószerkezet veszít teherbíró képességéből: a fa előbb megrepedezik, majd teljesen szétporlad.

Repedezett, penészes ablakkeret átalakulása
Repedezett, penészes ablakkeret

Az ablakok cseréje – különösen a műemlék épületek esetén – nehezen valósítható meg, ezért a sérült elemek szakszerű, korszerű karbantartással megmenthetők, további hosszú évekig a lakás díszévé tehetők.

A felújítást a szokásos módon végezve: a repedezett, beszáradt régi máz lecsiszolását követően a hiányosságokat pótolni kell, a felületet glettelni, csiszolni, majd alapozó festékkel lekenni. Száradást követő átcsiszolás után a fedőmázzal zárható a felület. A célszerűen alkalmazott, mára igen elterjedt vizes diszperziós alapozó festék és a fedőzománc nem válik rideggé, nem zsugorodik, nem repedezik, mert a levegő páratartalma dinamikus egyensúlyt tart a festék nedvességtartalmával.

Repedezett, penészes ablakkeret felülnézetből
Repedezett, penészes ablakkeret átalakulása a Plastdur termékekkel való kezelést követően

A tapasztalat szerint a gomba okozta barna korhadás miatt az elporladt lignin átdiffundál a festékrétegen és a száradást követően barna foltosodást okoz. Ez a jelenség többszöri átkenés után sem múlik el.

Penészes ablakkeret foltjainak eltűntetése
A penészes ablakkereten a penészfoltok átütnek a festés után is

A korszerű karbantartáshoz korszerű, hatásos anyagok kellenek. A VODICSKA KFT olyan záró-alapozó (PLASTDUR ZA) anyagcsaládot fejlesztett ki, amely a glettelést és csiszolást követően egy rétegben felhordva a felületre, teljes vízzáró réteget alkot, és sem a lignin, sem a rozsdásodásra hajlamos sarokpántok nem okoznak barna elszíneződést. A záró-alapozó anyag jelenleg színtelen változatban készült, jele: PLASTDUR ZA-0, valamint fehér mázoláshoz fehér színben készült, magas fedőképességgel (opacitással) rendelkezik, jele: PLASTDUR ZA-F. A záró-alapozó család erősen tapad minden felületre, és kitűnő tapadó-hidat képez mindenfajta (vizes és szerves oldószeres) fedőfestékkel.

Penészes ablakkeret újjászületése
A penészes ablakkeret a kezelést követően gyönyörű fehér lett
A penészes már nem üt át a festésen, gyönyörű újszerű ablakot varázsoltunk a régi ablakkeretből

A PLASTDUR ZA vizes bázisú záró-alapozó termékcsalád egészségre ártalmatlan, környezetbarát termék, jelentősen megkönnyíti a régi, de értékes nyílászárók felújítását.

Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93

Varga Csaba

épületasztalos alkalmazástechnika