Vizes diszperziós kontaktragasztó hőszigeteléshez

Megjelent: Házak magazin 2011/07.


Ha a régi épületekben, templomokban található beépített bútorok furnérborítása leválik, javítására többnyire csak a helyszínen van lehetőség, ahol a változatos egyedi formák miatt nehezen oldható meg a préselés. A megoldást a kontaktragasztók jelentik, amelyek préselés nélküli ragasztást tesznek lehetővé úgy, hogy a két összeragasztandó felületre felhordott és részlegesen megszárított ragasztóanyag-réteg között, rövid ideig tartó nyomás hatására alakul ki a kötés.

A kereskedelemben kapható kontaktragasztók mindegyike egészségre és a környezetre ártalmas (gyakran aromás) szerves oldószerekben oldott, különféle műkaucsuk. A felhasználást nehezíti, hogy a szárítási idő korlátozott; a nedves ragasztórétegek még nem, a túlszáradt felületek pedig már nem ragadnak össze.

Vizes diszperziós kontaktragasztó utólagos hőszigeteléshez

A VODICSKA KFT a kontaktragasztók új generációját fejleszti, amelyek vizes diszperziós rendszerek, szerves oldószereket nem tartalmaznak, sem a környezetre, sem az egészségre nem ártalmasak. Legismertebb közülük a HOLZ 2070 típusú vizes kontaktragasztó. Előnyük, hogy a ragasztóréteget teljesen, porszárazra kell szárítani. A nedves ragasztó fehér, a magszáradt ragasztó átlátszó. További előny, hogy a száraz ragasztófelület semmi máshoz nem ragad, csak saját magához. Ecsettel, szivacshengerrel vagy szórópisztollyal hordható fel. A portól óvott felületek között napok, vagy hetek múlva is pillanatszerűen alakul ki kapcsolat, a munkadarabok összeillesztésével.

A ragasztóval megkent és megszárított furnérlemezek a helyszínen - a javítandó felületre felvitt ragasztóanyag megszáradása után - a felületre simíthatók, majd gumikalapáccsal ütögetve hozható létre a tökéletes kontaktus. A száraz ragasztó vízzel nem oldható, a kötés erőssége vízben való áztatás során sem csökken. A vizes- vagy alkoholos pácok, lakkok nem károsítják, foltosodást nem okoz. Kiválóan hasznosítható antik bútorok restaurálásánál, intarzia készítésénél, él-furnérozásnál. Alkalmas dekoritlemezek fához, forgácslaphoz-, valamint szőnyeg, filcburkolat falra, lépcsőre ragasztására, kárpitos munkáknál szivacsok ragasztására.


A ragasztócsalád előnyös tulajdonságai új területeken is hasznosíthatók. Új- és régi épületek utólagos, beltéri hőszigeteléséhez a polisztirol táblás rendszerek a vezetéses hőátadást vastagságuk arányában csökkentik, a sugárzásos hőátadást pedig a foncsorozott hőtükör-fóliák gátolják hatékonyan. Ez a magyar fejlesztésű, nagy hatékonyságú HOMECELL® beltéri hőszigetelő-rendszer a kétféle hőátadási formát egyaránt gátolja úgy, hogy a polisztirol lapokat speciális geometriájú, foncsorozott polietilén lemezekkel társítanak, és ebből építik ki a hőhídmentes szigetelést. A két, nem nedvszívó anyag ragasztására a vizesbázisú ragasztóanyagok a nagyon hosszú száradási idő miatt alkalmatlanok, a szerves oldószeres ragasztók viszont a polisztirolt oldják.

A tökéletes megoldást a HomeFull Bt számára az erre a célra kifejlesztett, vizes kontaktragasztó, a HOMECELL® HŐTÜKÖR adta meg. Az anyag kiválóan tapad a polietilén fóliához és a polisztirolhoz is anélkül, hogy károsítaná azt. Hengeres- vagy szórásos technikával egyaránt felhordható a felületekre, szárítás után a két tábla összeilleszthető. Egyszerű megoldás kínálkozik a helyszíni felhasználáshoz is. A szigetelendő falfelületre is szórással vagy hengerrel vihető fel a ragasztó, és száradás után, hőhidakat képező dübelek nélkül rögzíthető a száraz ragasztós felületű szigetelőtábla akár a plafonra is.

A megszáradt ragasztó az eszközökről csak PLASTDUR SA hígítóval távolítható el. Az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék.

Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93