Parkettaragasztó, parkettalakk - Gerendaházak magazin

Megjelent: Gerendaházak magazin 2013/05.


A PLASTDUR ragasztókat gyártó VODICSKA KFT magyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizesbázisú, diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között építőipari ragasztók és lakkok is találhatók. Laboratóriumában az alapanyagok és a végtermék minőségellenőrzése mellett, az európai szabványoknak megfelelő új termékek fejlesztése történik. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembe vételével olyan vizes diszperziós parkettaragasztó anyagot fejlesztettek ki, amely – visszafordítva a negatív előítéletet – a szerves oldószeres ragasztók méltó versenytársa lett.

Hézagmentes parketta

A Parketta Plusz ragasztó egyesíti a szerves oldószeres parkettaragasztók előnyös tulajdonságait azok egészségre és a környezetre gyakorolt veszélyes hatásai nélkül. A vizes alapú parkettaragasztók gyártása során gyakran felmerülő probléma, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében növelni kellene az oldószer – a víz – mennyiségét, amitől a fa elázik, deformálódik. Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejlesztenünk, amelyben a magas – 70% fölötti – szárazanyag-tartalom különlegesen előnyös reológiai tulajdonságokkal párosul. Nagy viszkozitása ellenére, terülési tulajdonsága olyan, hogy az aljzatnak és a parkettának megfelelő fogazású kenőlemezzel jól kenhető, könnyen bedolgozható. Speciális összetételének eredményeképpen, az egyenetlen felületen húzott bordák is stabilan megmaradnak, az anyag nem folyik szét, a parketta és az aljzat közötti hézagokat, egyenetlenségeket áthidalja, illetve kitölti. A biztonságos kötéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség.

A parkettázási munka során figyelembe kell venni azt, hogy a fa „élő anyag”. Nedvességtartalma jelentősen befolyásolja tulajdonságait. Feldolgozása során mesterségesen szárítják. Az üzemből kikerülő termék nedvességtartalmát a szabvány 9 +/- 2%-ban határozza meg. Ennél alacsonyabb nedvességtartalmú parketta a beépítés közben a környezetéből nedvességet vesz fel, megduzzad, ezért célszerű a faanyag nedvességtartalmát beépítés előtt méréssel ellenőrizni. Ugyancsak ellenőrizni kell az aljzat nedvességtartalmát (amely maximum 5% lehet) és a helyiség légállapotát (amelynek hőmérséklete minimálisan + 15°C és relatív páratartalma maximálisan 65% lehet). A lerakásnál 10-15 mm mozgási hézagot kell kialakítani a csatlakozó szerkezeteknél.

Az alacsony víztartalom és kevesebb ragasztó miatt, kevesebb víz jut a rendszerbe, és ennek eredményeképpen a parkettalécek nem vesznek fel nedvességet, nem deformálódnak. A képen látható, két héttel korábban lerakott parketta-lécek között nem keletkeztek hézagok, mert nem duzzadtak meg a lerakás során, így nem is zsugorodtak össze a ragasztó száradása során. A magas – 70% fölötti – szárazanyag-tartalmú ragasztóanyag egyaránt alkalmas mozaik-, intarzia- és lamella-parketta illetve hagyományos, csaphornyos parketta ragasztásához a szokásos (beton, padlopon, pozdorja, illetve OSB, stb.) aljzatokra. Ezeket a parketta-típusokat eddig nem ajánlották vizes diszperziós ragasztóval leragasztani, mert a vékony parkettaléceket a hagyományos vizes ragasztók eláztatták, „kagylósították”. A svédpadló nagy mérete nagyobb deformációs veszélyt jelent és emiatt volt „tiltó listán”.
A PLASTDUR Parketta Plusz ragasztóval ezeket a kényes termékeket is biztonságosan lehet leragasztani.

Hézagmentes parketta

Száraz és pormentes aljzaton, 15-25°C közötti hőmérséklet mellett (a felhordott mennyiségtől függően) a nyitott idő 20-25 perc. Ez elegendő arra, hogy egy szokványos méretű helyiség aljzatát egy sávban végigkenve, a parkettaléceket lerakhatjuk a ragasztó beszáradása előtt. Speciális töltőanyagai lehetővé teszik, hogy a 3 – 4mm vastag ragasztóréteg teljes keresztmetszetéből könnyen kijut a víz. Ennek, valamint a bordáknak köszönhetően a ragasztó gyorsan szárad, minimálisan 48 óra múlva a parketta géppel csiszolható, 3 nap múlva lakkozható. A ragasztó megbízható erős kötést alakít ki a parketta és a nedvszívó aljzatok (beton, padlopon) között. A megszáradt ragasztóréteg flexibilis, követi a parkettalécek (hőmérséklet- és nedvességtartalom változása miatti) dilatációs mozgását. A parkettalécek nem rideg kapcsolatban állnak egymással és az aljzattal, ezáltal nem fordulhat elő, hogy a szoba közepén szakad szét a parkettatábla, miközben feltépi az aljzatot is. Színe a fa színéhez hasonló, a hézagokban nem feltűnő.

  • Jól ragad a különféle keményfákhoz, laminált parketták fonák oldalához, így kiválóan alkalmas beltéri lépcsők leragasztására.
  • Alkalmas polisztirol, gipszkarton táblák ragasztására egymáshoz, illetve nedvszívó felületekhez, továbbá parafa-tapéta ragasztására, nedvszívó falfelületre. Nagy kezdeti tapadóerejének köszönhetően a parafa-tapéta megtapad, támasztást nem igényel.

A parkettalakk-család a PUR 6 illetve a PUR 2K ugyancsak a cég saját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós poliuretán alapú egykomponensű lakk is nagy kopásállósággal, karcállósággal, víz- és vegyszerállósággal rendelkezik, csúszásmentes felületet ad. A kétkomponensű verzió tűsarokálló, táncparkettek lakkozására is alkalmas. Fényes (F), selyemfényű (S), valamint matt (M) változatban kerülnek forgalomba.

A szokásos módokon velúr-hengerrel, széles, finomszőrű ecsettel, kefével egyaránt felhordhatóak, külön alapozót nem igényelnek, de erősen nedvszívó fafajták esetén célszerű vízzel hígított lakkal alapozni, hogy a vékony lakkréteg lezárja a felületet. Lehetőség van arra, hogy a fát a lakkozás előtt vizes pácokkal színezzük. Az első réteg felhordása és száradása után a feldurvult felületet finom szemcséjű csiszolópapírral lágyan át kell csiszolni, hogy a felálló fa-szőröket lekoptassuk. A fák erezetét, jellegzetességét elmélyítik, melegebb tónusúvá teszik, de a színét nem változtatják meg, nem színezik el évek múltán sem. Jól terülnek, nem habosodnak, gyorsan száradnak.

Az egyenletesen homogén felület kialakításához három - négy réteg felvitele ajánlott. Keménységük ellenére nem ridegek, a parkettalécek dilatációjának hatására sem repedeznek.

A PLASTDUR parkettaragasztó és a parkettalakk-család az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termékek!


Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93