Környezetbarát parkettaragasztó

Megjelent: Magyar Építéstechnika magazin 2013/7-8.


Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejleszteni, amely az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék.

A Plastdur-ragasztókat gyártó Vodicska Kft. magyar cég, a korszerű összetételű, környezet barát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között bútoripari- építőipari ragasztók és lakkok is találhatók. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembevételével olyan vizes diszperziós parkettaragasztó anyagot fejlesztettek ki, amely – visszafordítva a negatív előítéletet – a szerves oldószeres ragasztók méltó versenytársa lett.

A parkettázási munka során figyelembe kell venni azt, hogy a fa „élő” anyag. Nedvességtartalma jelentősen befolyásolja tulajdonságait. Feldolgozása során mesterségesen szárítják. Az üzemből kikerülő termék nedvességtartalmát a szabvány 9 +/- 2 százalékban határozza meg. Ennél alacsonyabb nedvességtartalmú parketta a beépítés közben a környezetéből nedvességet vesz fel, megduzzad, ezért célszerű a faanyag nedvességtartalmát beépítés előtt méréssel ellenőrizni. Ugyancsak ellenő-rizni kell az aljzat nedvességtartalmát (amely maximum 5 százalék lehet) és a helyiség légállapotát (amelynek hőmérséklete minimálisan + 15 °C és relatív páratartalma maximálisan 65 százalék lehet). A lerakásnál 10–15 milliméter mozgási hézagot kell kialakítani a csatlakozó szerkezeteknél.

Gazdaságos és jól kezelhető

Az egyenetlen felületen húzott bordák is tartósan megmaradnak, az anyag nem folyik szét

A vizes alapú parkettaragasztók gyártása során gyakran felmerülő probléma, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében növelni kellene az oldószer (a víz) mennyiségét, amitől a fa elázik, deformálódik. A Plastdur Parketta Plusz ragasztó a szerves oldószeres parkettaragasztók előnyös tulajdonságait nyújtja azok egészségre és a környezetre gyakorolt veszélyes hatásai nélkül. Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejleszteni, amelyben – különleges összetételének eredményeképpen – a magas (70 százalék fölötti) szárazanyag-tartalom előnyös reológiai tulajdonságokkal párosul. Nagy viszkozitása ellenére, az aljzatnak és a parkettának megfelelő fogazású kenőlemezzel jól kenhető, könnyen bedolgozható.

Az egyenetlen felületen húzott bordák is tartósan megmaradnak, az anyag nem folyik szét, a parketta és az aljzat közötti hézagokat, egyenetlenségeket áthidalja. A biztonságos kötéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség (1. kép). Az alacsony víztartalom és kevesebb ragasztó miatt kevesebb víz jut a rendszerbe, és ennek eredményeképpen a parkettalécek nem deformálódnak. A parkettalécek között nem keletkeznek hézagok, mert nem duzzadnak meg a lerakás alatt, így nem is zsugorodnak össze a ragasztó száradása után.

Megbízható, erős kötés

A ragasztóanyag egyaránt alkalmas mozaik-, intarzia- és lamellaparketta, illetve hagyományos, csaphornyos parketta ragasztásához a szokásos (beton, padlopon, pozdorja, illetve OSB stb.) aljzatokra (3–4. kép). Ezekhez a parkettatípusokhoz eddig nem ajánlották a vizes diszperziós ragasztókat, mert a vékony parkettaléceketa hagyományos vizes ragasztók eláztatták, „kagylósították”.

Mozaikosan lerakott parketta
Lamella parketta

A svédpadló nagy mérete nagyobb deformációs veszélyt jelent és emiatt volt „tiltó listán”. A Plastdur Parketta Plusz ragasztóval ezeket a kényes termékeket is biztonságosan le lehet ragasztani. Száraz és pormentes aljzaton, 15–25 °C közötti hőmérséklet mellett (a felhordott mennyiségtől függően) a nyitott idő 20–25 perc. Ez elegendő arra, hogy egy szokványos méretű helyiség aljzatát egy sávban végigkenve, a parkettaléceket lerakhatjuk a ragasztó beszáradása előtt. Speciális töltőanyagai lehetővé teszik, hogy a 3–4 milliméter vastag ragasztóréteg teljes keresztmetszetéből könnyen kijut a víz. Ennek, valamint a bordáknak köszönhetően a ragasztó gyorsan szárad, minimálisan 48 óra múlva a parketta géppel csiszolható, 3 nap múlva lakkozható. A ragasztó megbízható, erős kötést alakít ki a parketta és a nedvszívó aljzatok között.

A megszáradt ragasztóréteg flexibilis, követi a parkettalécek (hőmérséklet- és nedvességtartalom változása miatti) dilatációs mozgását. A parkettalécek nem rideg kapcsolatban állnak egymással és az aljzattal, ezáltal nem fordulhat elő, hogy a szoba közepén szakad szét a parkettatábla, miközben feltépi az aljzatot is. Színe a fa színéhez hasonló, a hézagokban nem feltűnő. Jól ragad a különféle keményfákhoz, laminált parketták fonák oldalához, így kiválóan alkalmas beltéri lépcsők leragasztására. Alkalmas polisztirol, gipszkarton táblák egymáshoz, illetve parafatapéta nedvszívó felületek ragasztásához. Felhasználható parafatapéta ragasztására, nedvszívó falfelületre. Nagy kezdeti tapadóerejének köszönhetően a parafatapéta megtapad, támasztást nem igényel. Jutahátú szőnyegek kiváló ragasztója.

Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93