Faépítmények ragasztása, felületvédelme - Házak magazin

Megjelent: Házak magazin 2010/06.


Kültéri, napfénynek, esőnek kitett kerti bútorokat gyakran készítik időjárásálló egzotikus (egzóta) fából, de a nagyobb faszerkezetek az előtetők, teraszok, kocsibeállók, pergolák, szaletlik anyaga legtöbbször fenyő. A különböző fenyőfajták vízállósága is különböző. A faanyagot azonban sokszor nem az időjárás-állósága szerint választják ki. Egyre inkább az ár dönti el, miből építtetjük, építjük az árnyékot adó, csapadéktól óvó pihenőhelyeket. A natúr fenyőfélék világos tónusa, szép erezete esztétikai élményt jelent. A világos felület kellemes, derűs érzést áraszt.

A gerendaszerkezeteket többnyire csapolással alakítják ki, esetenként szög - illetve csavar kötéssel rögzítik az elemeket.

A helyszínen végzett fűrészeléssel, véséssel kialakított felületek érdesek, a becsorgó víz sokáig az illesztésben marad, áztatja, korhasztja a fát, táptalajt biztosít a fát roncsoló gombáknak. Az illesztéseket emiatt ajánlatos ragasztással is megerősíteni, ezzel kizárható a víz a hézagosan illeszkedő felületek közül, csökkentve a víz károsító hatását.

A VODICSKA KFT plastdur logo Plastdur márkajelű, környezetbarát, egészségre ártalmatlan, az európai előírásoknak megfelelő korszerű termékeket, szerves oldószert még nyomokban sem tartalmazó vizes diszperziós ragasztókat és lakkokat gyárt.
Kültéri ragasztók és lakkok - fa saletli kezelése

A kültéri használatra készülő faszerkezetek ragasztására a csapragasztó speciális összetevőinek köszönhető reológiai tulajdonságai miatt jól beszívódik a fa pórusaiba, nem folyik ki a furatokból, hézagokból, így ott marad, ahol szükséges, kitölti a csapolási üregeket, hézagokat. Térkitöltő anyagának köszönhetően a vastagabb ragasztóréteg teljes keresztmetszetében gyorsan szárad. A megszáradt ragasztóréteg a fához hasonlóan forgácsolható, fűrészelhető, reszelhető, csiszolható. A ragasztó vízállósága megfelel a DIN68603/D3 vízállósági fokozatnak, illetve az EN 204 Európa szabványnak. A présidő 30°C-on 15 perc. Ezután már csak a farostok roncsolódásával bontható a kötés. A ragasztóanyag száradás után nyers színű, a fa színétől nem üt el.

Nagy teherbírású, nyári melegnek, esővíznek kitett gerendák ragasztására (tömbösítésére) D4 vízállóságú (un. főzésálló) ragasztó ajánlott, ami a plastdur logo HOLZ 3202 ragasztó és egy speciális térhálósító a plastdur logo PIC-1 keverékeként, a helyszínen állítható elő. A keverést követően kb. 8 órán (az ún. fazékidőn) belül lehet felhasználni. A D4 vízállóságú, szintén vizes diszperziós 1 komponensű változat a sikeres laboratóriumi próbák után ipari tesztelésnél tart, remélhetően még idén piacra kerül.

A víz, a fagy, a napfény (UV sugárzás), illetve a gombák okozta kékkorhadás azonban rövid idő alatt elszínezi, elcsúfítja a felületet. A színtelen fakonzerváló anyagok, alapozók a gombás fertőzés ellen ideig-óráig védenek, de az ultraibolya sugárzás a fa sejtszerkezetét, cellulóztartalmát roncsolja, miáltal a felület egyre sötétebbé, szürkébbé válik. Az építmény felületének megóvására a kereskedelem sokféle megoldást ajánl. A különféle pigment nélküli olajok, vékony- és vastag lazúrok az UV sugárzás anyagroncsolódása ellen nem védenek, a pigmentált fedőréteg elfedi a fa eredeti szépségét. A tűzveszélyes oldószeres lakkok a felhordás (ecsetelés, szórás) során a felhasználó egészségét károsítják, idővel a szerves oldószer teljes elpárolgása miatt a lakkréteg felhólyagosodhat, rideggé, töredezetté válik, a víz bejut a lakkréteg alá, táptalajt biztosítva a gombáknak.

A VODICSKA KFT a plastdur logo PUR-6 vizes diszperziós lakkok fényes, selyemfényű és matt változatát gyártja. A poliuretán alapú vizes diszperziós lakk szerves oldószert, egészségre ártalmas komponenseket nem tartalmaz. Jól terül, jól nedvesíti a fát, gyorsan szárad. Mivel a megszáradt lakkréteg maradék nedvességtartalma a levegő nedvességtartalmával állandóan egyensúlyban van, így sohasem válik rideggé. A flexibilitása révén követni tudja a fa mozgását, nem hólyagosodik, nem repedezik. Nem engedi a csapadékvizet a fába szívódni. A lakk összetevői között kétféle UV stabilizátor fejti ki hatását.

fa tónusa hosszú ideig változtatlan marad a Plastdur termékek használatával

Az egyik komponens a fa rostjainak elszíneződését akadályozza meg, míg a másik a lakk molekuláinak stabilizációját erősíti. Hosszú időn át megtartja eredeti színtelenségét, a fa színtónusát sem változtatja meg.

A környezetbarát anyagok felhasználásával tartós, esztétikus kellemes pihenőterek alakíthatók ki.

Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93