A PLASTDUR védjegy most is garancia

Magyar receptúrájú professzionális ragasztók

Megjelent: Magyar asztalos újság 2011/02.


A Plastdur ragasztókat már több évtizede ismerik a nyomdaipari, építőipari és bútoripari szakemberek. Több száz nagy- és kisvállalkozás használja ezeket a kiváló tulajdonságú ragasztóanyagokat. A Plastdur márkanevet piacra bevezető magyar cég, a Plastdur Kft. a ’90-es években jött létre, vizes diszperziós ragasztóanyagok gyártására.

A kezdetekben elsősorban a nyomdaipar számára készültek ragasztók, ennekoka a rendszerváltást követő piaci viszonyokban keresendő. A társadalmi és politikai változások következtében nagy igény jelentkezett a nyomtatott termékek iránt, melyek előállításához elengedhetetlen volt a jó minőségű ragasztóanyag. Ezen iparág „kiszolgálása” volt a vállalkozás fő profilja, de emellett a bútor- és építőipar számára is fejlesztettek környezetbarát, egészségre ártalmatlan ragasztókat.

A Plastdur 2007 Kft. új telephelye Budapesten a Mechanikai Művek területén

A Plastdur márkanév piaci életében a nagy változás 2008-ban következett be. A termékek gyártását és értékesítését a Plastdur 2007 Kft. vette át, és ezzel együtt a fejlesztéseket is ez a cég végezte. A Plastdur 2007 Kft. megvásárolta a Plastdur védjegyet. A cég fontosnak tartotta a már jó hírnévvel rendelkező Plastdur márkanév és termékarculat változatlan továbbvitelét. Korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú, diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között építőipari ragasztók és lakkok is találhatók.

A laboratóriumában az alapanyagok és a végtermék minőségellenőrzése mellett, az európai szabványoknak megfelelő új termékek fejlesztése történik. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembevételével olyan vizes diszperziós ragasztóanyagokat, lakkokat fejlesztettek ki, amelyek – visszafordítva a negatív előítéletet – a szerves oldószeres termékek méltó versenytársai lettek. A gyártás és a forgalmazás zavartalan biztosítása érdekében 2009 decemberében az ipartelepen belül új telephelyre, Budapesten a XXII. kerületben a volt Mechanikai Művek területén található ipartelep, 52. számú, 400 m 2 -es épületbe költözött a Plastdur 2007 Kft.

Az új telephelyen kialakították a fejlesztés és gyártás ideális feltételeit. Ennek keretében irodát, laboratóriumot, szociális blokkot, raktárakat alakítottak ki a késztermékek, illetve az alapanyagok, segédanyagok számára. Az épület elhelyezkedésének köszönhetően jól megközelíthető mind az alapanyag-szállítók, mind az ügyfelek számára. A feltételek itt adottak a világszínvonalú ragasztók folyamatos előállításához.

Értékesítés és termékfejlesztés a Vodicska Kft.-nél

2010 októberében újabb cégstruktúra-átalakulás következett be. Így külön választották a gyártást és a fejlesztést. A Plastdur termékek gyártását továbbra is a Plastdur 2007 Kft. végzi, de a termékfejlesztést, az alapanyag-beszerzést és a késztermékek értékesítését a dr. Vodicska Miklós vegyészmérnök által vezetett VODICSKA Kft. folytatja. A piaci igényeknek megfelelő folyamatos fejlesztések következtében termékpalettájuk jelenleg három területet fed le.

A Hab 4011 B habszivacs ragasztó, pár másodperc után rögzíti a szivacs, alkatrészeket,gyors kárpitozási folyamatot biztosítva

A rendszerváltáskor induló termékválaszték jelentősen átalakult. Mára már nem a nyomdaipar jelenti a vezető iparágat, hanem a bútor- és építőipari ragasztók forgalmazása. Így például az építőipari termékek közül kiemelkedő tulajdonságúak a PVC- és szőnyegpadlóragasztók, a csaphornyos parkettákhoz alkalmazható parkettaragasztó, de emellett kínálnak az épületasztalos szerkezetekhez (nyílászárók, lépcsők, kertibútorok) szerves oldószermentes vizes diszperziós, D2, D3 sőt D4 vízállósági fokozatú ragasztókat is. A bútoripar számára is különleges minőségű terméket kínálnak D2 és D3 vízállósági osztályban. Egyik legfrissebb fejlesztésük a kárpitos bútorok gyártásánál használható poliuretán-alapú vizes diszperziós Plastdur HAB 4011 B habragasztó.

Ez az új termék hengerrel, ecsettel, sőt szórással is felvihető a felületre és a szivacsalkatrészek összeillesztésekor a kötési sebesség eléri a szerves oldószeres ragasztókét. Emellett a megszilárdult ragasztóanyag nagy rugalmasságot biztosít, így ha a toldás az ülészónába kerül, akkor sem okoz kellemetlen érzetet. A szórással felvitt ragasztóanyagból többféle sűrűségű is rendelkezésre áll. Kínálnak alacsonyabb nyomással felvihető, reduktoros pisztolyokhoz használhatót, illetve nagyobb (8 bar) nyomással felvihető változatot is. A szivacs felületére felhordott ragasztó viszonylag hosszú nyitott ideje ellenére, ha a felületeket összeillesztjük, 5 másodpercen belül olyan szilárdságú kötés jön létre, ami után továbbléphetünk a következő technológiai fázisra, nincs szükség hosszadalmas rögzítési megoldásokra. Egyaránt ragasztható vele habszivacshoz habszivacs, fa, fém, bőr, műbőr és textil is.

A HOLZ 2070 kontaktragasztó sololdalú alkalmazhatósága a ragasztó felhordása után hosszú ideig fennmarad

További sikertermékük a Plastdur Holz 2070 kontaktragasztó, mely jó szolgálatot tesz a furnérozásnál, illet ve a helyszíni javításoknál. A felületre felhordott ragasztó száradás után pormentesen tárolva szinte korlátlan ideig felhasználható, a ragasztási folyamat csak „önmagával” megy végbe. Tehát ha papírlapot helyezünk a felületek közé, akkor a furnérok a felhasználásig biztonságosan tárolhatók, majd a kellő időben a felületeket össze kell illeszteni, enyhe nyomás, illetve ütés hatására létrejön a ragasztás.

A parkettások számára egyik legújabb termékük a környezetbarát vizes diszperziós poliuretán lakk. Az egykomponensű lakk kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyszerű a felvitele, de emellett rendkívül jó a kopás- és karcállósága is. Térhálósító komponens bekeverésével akár tűsarokálló felületet is létrehozhatunk, mely már alkalmas középületek, illetve torna- és tánctermek parkettájának felületkezelésére is.

A PU-lakk piacra való bevezetését több évi kutatás előzte meg, de érdemes volt rászánni az energiát, mert az eredmény igazolta a várakozást. Ez a poliuretán lakk kül- és beltérre egyaránt alkalmas, nagy rugalmasságú felületkezelő anyag.

A HAb 4011 B ragasztóval egyaránt ragaszthatunk habszivacsot, fát, fémet, bőrt, műbőrt és textilt egymáshoz

Rendkívül jó időjárás-, víz- és UV-állósággal rendelkezik. Több év után sem repedezik meg, megakadályozva a fába a víz bejutását, így kültéri faszerkezetek és bútorok lakkozására is használható. A Plastdur termékek nagy előnye tehát éppen abban rejlik, hogy hazánkban előállított receptúrák alapján készülnek. Így már viszonylag kis mennyiség esetén is a vevők igényei szerint módosíthatók a ragasztók tulajdonságai. Nagy kiadósságuk és kompromisszummentes minőségük miatt alkalmazásuk hosszú távon megtérül a felhasználók számára.

Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93Eredeti cikk megtekintése:

Magyar Asztalos újság - A PLASTDUR védjegy most is garancia

A Magyar Asztalos újság logója