PLASTDUR polimerek a nyolcmillió éves mocsári cipruserdő maradványainak megmentésére

Megjelent: Hírfa 2007/09.


A Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi lignitbányájában 60 méter mélyen a föld alatt, meddőtakarítás közben, 8 millió évesnek becsült mocsári cipruserdő maradványaira bukkantak. Az egykori Pannon-tenger peremén, a felső miocén korban (11,6-5,3 millió évvel ezelőtt), szubtrópusi éghajlaton éltek itt az ősfák. A lelet azért különleges, mert a fatörzsek az eredeti helyükön, álló helyzetben maradtak fenn, mintegy 3-5 méter magasságig, 2-3 méteres átmérővel. Ilyen idős erdőt még nem találtak eredeti állapotában. A hetven méter magas fák törzsét ellepő vizes homokágy őrizte meg eredeti fás szerkezetüket.

Nem szenesedtek el, nem kovásodtak meg, hanem eredeti formájukban és anyagukban konzerválódtak.

A feltárás során alkalom nyílt a fák teljes évgyűrű, kéreg, és ágszerkezetének tanulmányozására. A leletek felfedezése után a bányászati munkálatokat félbeszakították, és megkezdték a fák körbeásását. A feltárt törzsek a nedves anyagból kikerülve intenzíven száradtak és – mivel cellulóz vázuk elbomlott – szétporladhattak volna. A leletmegőrzés a bánya területén nem volt megoldható, ezért szükségessé vált a törzsek kiemelése és konzerválása, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa azokat, ám sem a szállításra, sem pedig a tartósításra nem volt kidolgozott technológia.

Bükkábrányi ősfák Plastdur ragasztóval kezelve

Ebbe a munkába kapcsolódott be a PLASTDUR KFT. A feltárási területen álló fatörzsek szerkezetének megerősítésére speciális összetételű kötőanyagot szállítunk, amely folyékony állapotban tejfehér vizes diszperzió, száradás után színtelen, D4 vízállóságú, a fa anyagával összemérhető keménységű anyaggá szilárdul. A polimert a szivacsos, jelentős mennyiségű vizet tartalmazó kéreg mögé, a fatestbe kell injektálni, ahol a sejtközi vízzel elegyedve a rostok felületéhez diffundál. A molekula mérete megakadályozza, hogy a sejtek belsejébe jusson. A felületre adszorbeálódott makromolekulák között a másodlagos kémiai kötések (hidrogénhidak) mellet, a térhálósító komponens hatására, elsődleges kémiai (kovalens) kötések alakulnak ki a vizes közegben is. A fatörzs belsejében 6-8 óra alatt szilárdul meg a ragasztóanyag, amely a víz teljes elpárolgása után is rögzíti a fa rostjait.

A természetes száradás során a felszínre kijutott kolloid oldatból a víz hamar elpárolog, és a polimer molekulák vízálló, kemény, átlátszó filmet alkotnak a kéreg felületén. A ragasztóanyag vízzel hígítható, nem tartalmaz egészségkárosító szerves oldószert, lágyítószert, vagy a fa anyagát károsító komponenst. A térhálósodást követően a ragasztó kémiai szerkezete nem változik, ezért öregedésre nem hajlamos. Penészgombák, a korhadás során keletkező savak nem károsítják. A modern technikában jól bevált műanyagok felhasználása a régészeti leletek megmentésére nem ismeretlen, de ekkora méretben kevés helyen alkalmazzák. A konzerválási munka értékét tovább emeli, hogy hazai anyagok felhasználásával, hazai kutatók, leletmentők, nemzetközi mércével is jelentős eredményt érhetnek el az ősi maradványok tartósításban, megőrzésében.

Bükkábrányi ősfa közeli képe Plastdur ragasztóval kezelve

A speciális eljárással megtisztított és stabilizált fatörzsek egyik csoportját Ipolytarnócra, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának látogatóközpontjába szállították, ahol a végleges konzerválási megoldás megtalálásáig gondoskodnak a páratlan lelet állagának megőrzéséről is. A maradványok közül hatot kezeltek a felfedezés helyszínén a vizes diszperziós polimerrel. A laza, nagymennyiségű vizet tartalmazó fatörzsekbe, egy erre a célra kialakított speciális injektorral juttatták a vizes közegben is térhálósodni képes, kis viszkozitású anyagot. A jórészt lebomlott cellulóz helyett ez a műanyag veszi át a tartószerepet a mállékony lignin megerősítésével. A kezelést a bánya működése közben, rossz időjárási viszonyok között is végezni kellett, mert a vizes homok védelméből kikerült törzsek a száradás miatt széthullhattak volna. Az elszállítás határidejét az is rövidítette, hogy a területre a bányaművelésnek szüksége volt. A művelet sikeresnek bizonyult.

A fokozatosan száradó fatörzsek nem repedeztek tovább, nem roskadtak össze, amikor elválasztották őket a lignit-aljzatról, sérülés nélkül kibírták a 130 km-es szállítást. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület felújított fogadóépülete előtti területen állítottak fel öt törzset. A fatörzsek stabilizálása itt folytatódik.

A bennük még mindig jelentős mennyiségben található vizet, ami eddig a védelmet jelentette, el kell távolítani. A szárítással párhuzamosan tovább kell folytatni a polimer injektálását, mert csak vizes közegben működik a diffúzió, amely a törzsek belső részeiben levő rostok felületéhez juttatja el a makromolekulákat, így az eltávozó víz helyét kitöltve, megakadályozza a további repedéseket. A fa rostjai közé juttatott műanyag a fa belső rostanyagának stabilizálására alkalmas, kémiai szerkezete nem változik – csak az UV sugárzás roncsolná, ami elnyelődik a fa megmaradt anyagában –. A komplex kezelés hosszúnak ígérkezik, amelynek idejére, a közelgő fagyveszély miatt, ideiglenesen, még a tél beállta előtt, fűthető sátrat kellett a fatörzsek fölé emelni.

A leletmentő munka első része a fák rostszerkezetének erősítésével és a szárítással befejeződik, de további feladatok várnak a szakemberekre. Azután kezdődhet a fatörzsek konzerválása. A teljes száradást követően a fákat kívülről vízhatlan, matt lakkréteggel vonják be a nedvesség kizárása érdekében, mert az utólag beszivárgó vízben elszaporodó gombák, baktériumok hamar lebontanák a megmaradt fasejteket. A csapadék elleni védelmet is meg kell oldani. A hó, jégeső, ónos-eső, eső elleni hosszú távú védelem céljából a fatörzsek fölé, a tájba illő és a fogadóépület stílusához igazodó tetőszerkezetet kell építeni.

Bükkábrányi ősfák a kiállítóteremben

A PLASTDUR KFT nagyra értékeli a világszenzációnak számító lelet-együttes megmentésében résztvevő intézmények, szervezetek, cégek, magánszemélyek munkáját, és büszke arra, hogy ebben a példa nélküli csapatmunkában részt vehetett, szakmai tudását hasznosíthatta egy bonyolult, nagy figyelmet keltő vállalkozásban. Biztosak vagyunk abban, hogy az itt szerzett tapasztalat, ösztönzően hat majd a hétköznapi munkában is. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan ragasztóanyagaink nem csak a több millió éves, hanem a jelenkori fák megmunkálása számára is biztos garanciát nyújtanak.

Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93