A Parketta mindkét oldalán

Megjelent: A mi otthonunk magazin 2014.


Parketta ragasztó

A ragasztókat gyártó VODICSKA KFT magyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között bútoripari- építőipari ragasztók és lakkok is találhatók. Laboratóriumában az alapanyagok és a végtermék minőségellenőrzése mellett, az európai szabványoknak megfelelő új termékek fejlesztése történik. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembe vételével olyan vizes diszperziós parkettaragasztó anyagot fejlesztettek ki, amely – visszafordítva a negatív előítéletet – a szerves oldószeres ragasztók méltó versenytársa lett.

A parkettázási munka során figyelembe kell venni azt, hogy a fa „élő” anyag. Nedvességtartalma jelentősen befolyásolja tulajdonságait. Feldolgozása során mesterségesen szárítják. Az üzemből kikerülő termék nedvességtartalmát a szabvány 9 +/-2%-ban határozza meg. Ennél alacsonyabb nedvességtartalmú parketta a beépítés közben a környezetéből nedvességet vesz fel, megduzzad, ezért célszerű a faanyag nedvességtartalmát beépítés előtt méréssel ellenőrizni. Ugyancsak ellenőrizni kell az aljzat nedvességtartalmát (amely maximum 5 % lehet) és a helyiség légállapotát (amelynek hőmérséklete minimálisan + 15°C és relatív páratartalma maximálisan. 65% lehet). A lerakásnál 10-15mm mozgási hézagot kell kialakítani a csatlakozó szerkezeteknél. A vizes alapú parkettaragasztók gyártása során gyakran felmerülő probléma, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében növelni kellene az oldószer (a víz) mennyiségét, amitől a fa elázik, deformálódik.

Plastdur ragasztó bordázatának képe

A Parketta Plusz ragasztó a szerves oldószeres parkettaragasztók előnyös tulajdonságait nyújtja azok egészségre és a környezetre gyakorolt veszélyes hatásai nélkül. Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejlesztenünk, amelyben – különleges összetételének eredményeképpen – a magas (70% fölötti) szárazanyag-tartalom előnyös reológiai tulajdonságokkal párosul. Nagy viszkozitása ellenére, az aljzatnak és a parkettának megfelelő fogazású kenőlemezzel jól kenhető, könnyen bedolgozható. Az egyenetlen felületen húzott bordák is tartósan megmaradnak, az anyag nem folyik szét, a parketta és az aljzat közötti hézagokat, egyenetlenségeket áthidalja. A biztonságos kötéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség.

Az alacsony víztartalom és kevesebb ragasztó miatt, kevesebb víz jut a rendszerbe, és ennek eredményeképpen a parkettalécek nem deformálódnak. A parketta-lécek között nem keletkeznek hézagok, mert nem duzzadnak meg a lerakás alatt, így nem is zsugorodnak össze a ragasztó száradása után. A ragasztóanyag egyaránt alkalmas mozaik-, intarzia- és lamella-parketta illetve hagyományos, csaphornyos parketta ragasztásához a szokásos (beton, padlopon, pozdorja, illetve OSB, stb.) aljzatokra. Ezekhez a parketta-típusokhoz eddig nem ajánlották a vizes diszperziós ragasztókat, mert a vékony parkettaléceket a hagyományos vizes ragasztók eláztatták, „kagylósították”. A svédpadló nagy mérete nagyobb deformációs veszélyt jelent és emiatt volt „tiltó listán”. A Parketta Plusz ragasztóval ezeket a kényes termékeket is biztonságosan lehet leragasztani.

Hézagmentes parketta

Száraz és pormentes aljzaton, 15-25°C közötti hőmérséklet mellett (a felhordott mennyiségtől függően) a nyitott idő 20-25 perc. Ez elegendő arra, hogy egy szokványos méretű helyiség aljzatát egy sávban végigkenve, a parkettaléceket lerakhatjuk a ragasztó beszáradása előtt. Speciális töltőanyagai lehetővé teszik, hogy a 3-4mm vastag ragasztóréteg teljes keresztmetszetéből könnyen kijut a víz. Ennek, valamint a bordáknak köszönhetően a ragasztó gyorsan szárad, minimálisan 48 óra múlva a parketta géppel csiszolható, 3 nap múlva lakkozható. A ragasztó megbízható erős kötést alakít ki a parketta és a nedvszívó aljzatok között.

Hézagmentes parketta

A megszáradt ragasztóréteg flexibilis, követi a parkettalécek (hőmérséklet- és nedvességtartalom változása miatti) dilatációs mozgását. A parkettalécek nem rideg kapcsolatban állnak egymással és az aljzattal, ezáltal nem fordulhat elő, hogy a szoba közepén szakad szét a parkettatábla, miközben feltépi az aljzatot is. Színe a fa színéhez hasonló, a hézagokban nem feltűnő. Jól ragad a különféle keményfákhoz, laminált parketták fonák oldalához, így kiválóan alkalmas beltéri lépcsők leragasztására. Alkalmas polisztirol, gipszkarton táblák ragasztására egymáshoz, illetve nedvszívó felületekhez. Felhasználható parafa-tapéta ragasztására, nedvszívó falfelületre. Nagy kezdeti tapadóerejének köszönhetően a parafa-tapéta megtapad, támasztást nem igényel. Juta-hátú szőnyegeknek is kiváló ragasztója.


A PARKETTA PLUSZ parkettaragasztó az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz.

Parkettalakk

A PUR 9 parkettalakk-család a VODICSKA KFT saját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós, 100%-ban poliuretán alapú, egykomponensű, önmagában térhálósodó lakk nagy kopásállósággal, karcállósággal, víz- és vegyszerállósággal rendelkezik, csúszásmentes felületet ad. Tűsarokálló, ezért táncparkettek lakkozására is alkalmas. Fényes (F), selyemfényű (S), valamint matt (M) változatban kerül forgalomba. A szokásos módon velúr-hengerrel, széles, finomszőrű ecsettel, kefével felhordható, külön alapozót nem igényel, de erősen nedvszívó fafajták esetén célszerű kenőlemezzel alapozni, hogy a vékony lakkréteg lezárja a felületet. Általában az első réteg felhordása és száradása után a feldurvult felületet finom szemcséjű csiszolóráccsal lágyan át kell csiszolni, hogy a felduzzadt fa-rostokat lekoptassuk. A PUR 9 lakkal a közbecsiszolás – a fa minőségétől függően – a magas szárazanyag-tartalom, valamint a gyors térhálósodás eredményeképpen többnyire elhagyható.

A fák erezetét, jellegzetességét elmélyíti, melegebb tónusúvá teszi, de a színét nem változtatja meg, nem színezi el évek múltán sem. Jól terül („kifeszül”), a kenési hibák eltűnnek. Nem habosodik. Gyorsan szárad, másnap már „takarható”, szőnyegezhető. Az egyenletesen homogén felület kialakításához három - négy réteg felvitele ajánlott. Keménysége ellenére a parkettalécek dilatációjának hatására sem repedezik. Mivel a megszáradt lakkréteg maradék nedvességtartalma a levegő nedvességtartalmával állandóan egyensúlyban van, nem válik rideggé. A flexibilitása révén követni tudja a fa mozgását, nem hólyagosodik, nem repedezik, nem engedi a lecsöppenő vizet a fába szívódni, a háztartásban előforduló folyadékoknak (tinta, alkohol, stb.) ellenáll. Nedves feltörlés hatására nem keletkezik opálos foltosodás. A felújításoknál megmutatkozó előnyös tulajdonsága, hogy a szegélyléc rögzítésére használt szilikon alapú ragasztóanyag maradványok nem taszítják, nem jelentkeznek terülési egyenetlenségek. Lehetőség van arra, hogy a fát a lakkozás előtt az alkoholos pácoknál könnyebben kezelhető vizes pácokkal színezzük. Más vizes lakkokkal ellentétben a pác pigmentjeit nem oldja vissza, nincs szükség szerves oldószeres fedőlakkozásra, így nem csökken a lakkréteg kötőszilárdsága, lehetőség van a teljesen oldószermentes rétegrend kialakítására.

A lakk összetevői között kétféle UV stabilizátor fejti ki hatását, aminek különösen a helyiség napsütötte területeinél van jelentősége. Az egyik komponens a fa rostjainak elszíneződését akadályozza meg, míg a másik a lakk molekuláinak stabilizációját erősíti. Ennek köszönhetően hosszú időn át megmarad a fa eredeti színárnyalata. Átfutó lakkozásoknál nem tapasztalható fényeltérés, az átfedéseknél nincs lépcsősödés, így nincs szükség burkolatváltó sín közbeiktatására.

A PUR 9 parkettalakk-család az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz.

Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termékek!


Bővebb információ:

dr. Vodicska Miklós

06-30/933-37-93További cikkek az újságból:

A mi otthonunk - Parkettalakk, a padló ékszere (2014. április)

A mi otthonunk magazin kék logója